keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Hyvää Uutta Vuotta 2015!

Vanha vuosi lopuillaan, vielä reilut neljä tuntia ja sitten ollaankin jo vuodessa 2015. Mitähän se tuo tullessaan?

Kulunut vuosi on ollut ihan hyvä, itse olemme olleet terveitä ja sitä pitää arvostaa, kaikki ei aina ole itsestään selvää. 

Lähipiirissä vanhemmasta päästä kahdella oli sairautta ja meillä huolta, toinen parani täydellisesti, toinen ei, mutta hänellä sairaus onkin sen laatuinen, että hän ei itse siitä kärsi, vain me omaiset. 



Päivällä ajelimme hautausmaalle. Oli kaunis auringonpaiste, mutta niin liukasta. Alimmaisesta kuvasta näkyykin liukkaus hyvin.


Alimmaisessa kuvassa ihana viinipullon säilytin/lahjakääre. Rakkaan ystäväni tekemä. Samoin virkattu sydän. Häneltä saan aina ihania itse tehtyjä lahjoja.

Pihalla palaa kynttilät, pauke jo kuuluu, kun kello 18 sai hätäisemmät aloittaa.



 Kummityttöni harrastus on keramiikka. Hän toi ihanan "kukkasen" meille.


Näissä rauhallisissa merkeissä meillä tänään, mummo kutoo sukkaa, katsoo kahta telkkaria (toinen sylissä), toinen vähän kauempana.

Sukista sen verran, kuvassa minun ja äitini tekemät, tarkka kyllä eroittaa kumpi kumman:-) . pitkät sukat on ensin harjoitus, parhaillaan teen uusia, ne onnistuu varmaan jo paremmin ja  menee tyttärelle, tilauksesta. Yleensä kyllä mummu ne hänelle tekee, että saas nähdä nyt sitten miten äidin tekemät pyörii jaloissa.

Mukavaa vanhan vuoden lopetusta teille kaikille kivoille kavereilleni ja Oikein Onnellista Uutta Vuotta 2015! Ritva

perjantai 26. joulukuuta 2014

Joulu paremmalla puolella

Hyvää Tapaninpäivää!

Tänään on ollut todella kaunis päivä. Aurinkokin näyttäytyi kiitettävästi. 
Kaikki muut varmaan ulkoilivat, paitsi minä. Isäntä teki lumityöt omassa, vanhempien pihassa ja vielä yhden lomailevan sukulaisenkin pihassa. 
Minulla on ollut oma rauhoittumispäiväni. Lupaan parantaa tapani ulkoilun suhteen, heti huomisesta lähtien:-) . Tarvitsen aika ajoin oman rauhoittumispäivän, eli päivän, milloin en tee mitään, tai sitten vain sen mikä huvittaa sillä hetkellä. Tässä iässä saa olla joskus itsekäskin.







Jouluaatto meni rauhallisesti aikuisten kesken. Pöydässä meitä oli kuusi henkilöä.
Illalla aika myöhään kävimme vielä Sääksmäen hautausmaalla. Olipas muuten kipakka pakkanen, vai tuntuiko se vaan, kun koko päivän ja edellisenkin olin tiiviisti hellan uunin lämmössä.






Kuvassa pieni ja minun mieleinen joulukuusi pienillä valoilla joita 120 kpl.
Olen sen ihan itse hakenut ja omin kätösin puukolla vuollut maasta irti.
Sitten tarvittiinkin jo isäntää puukon kanssa, kun varsi piti vuolla pullon suuhun sopivaksi. Meillä on kyllä tekokuusikin, mutta vaihteeksi tällä kertaa mennään näin. Pullo missä kuusi on, on niitä isoja vihreitä pulloja, mitä lieneekään, mutta kuitenkin -50 luvulta. Aikoinaan vanhempien varastosta otettu jemmaan. Olemme pitäneet kyseisessä pullossa ennenkin joulukuusta.                                                                         



Joulupäivänä olikin hieman enemmän porukkaa ja hulinaa. Meitä oli yhteensä yhdeksän henkilöä pöydässä. Kuvassa pienten prinsessojen meille askartelemat joulukuuset led-valoineen. Villalankaa kiedotaan kartion päälle ja sitten se kastellaan vedellä laimennetulla liimalla. Kovettuu nopeasti ja helppo tehdä, kuulemma.


Kerrankin ruokaa oli sopivasti. Oli ihana tunne kun sitä ei jäänyt meille kahdelle kun korkeintaan kahdeksi päiväksi.
Olen pitänyt vuodesta 2011 alkaen joulumuistikirjaa, johon kirjaan muistiin tärkeimpiä asioita, kuten minkä painoinen kinkku oli, mitä ruokaa jäi paljon ja mikä loppui kesken jne. 

Löysin juuri ennen joulua mieleiset sohvatyynyt aivan sattumalta. Nehän oli sitten otettava matkaan. En välttämättä noin kiiltävästä välitä, mutta sopii jouluiseen aikaan viininpunaiselle sohvalle. Siihen kun ei voi joulunpunaista laittaa.


Tiskikone on "laulanut" kiitettävästi ja yksi vahinkokin sattui. Mutta onneksi emännälle itselleen. Kohta se on tehtävä Tallinnan matka ja hankittava lisää kristallia. Onhan se kiva tuoda sieltä muutakin, kun lankaa Karnaluksista.

Nyt sitten mennään rauhallisesti loppuviikkoon ja sen jälkeen vuoden vaihtumista odottelemaan. 

Toivotan teille kaikille oikein mukavaa loppuvuotta!





















keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Hyvä mieli

Tänään aamulla klo 5 herätys. Vähän lehtien lukua, että herää oikeasti, aamupala, nakkikeiton teko ja pannukakun paisto. Ne otetiin mukaan kera omien siivousvälineiden ja menimme mieheni vanhemmille tekemään joulusiivouksen. 
Isäntä aloitti mattojen tamppauksella ja minä petivaatteiden vaihdolla.
Isäntä sai kutsun toisiinkin talkoisiin, niin "vapautimme" hänet sinne ja me kaksi riuskaa naista minä ja mieheni sisko jatkoimme puuhastelua. No eihän siinä kauan mennyt kun jo söimme nakkisoppaa ja päälle pannukakkua ja kahvit. 

Huvittavaa tässä oli se kuinka jo heikkokuntoiset vanhukset koko ajan esteli meitä. Ei sitä  tarvitse tehdä, eikä sitäkään, kyllä me se tehdään...jne, kuitenkaan ei enää  itse osata, eikä jakseta.

Tuleekohan meistä itsestä samanlaisia, vai osaammeko ottaa avun vastaan. Jaa jaa, se jää nähtäväksi.

No nyt sitten omaan huusholliin. Eilen sain yhdet verhot ikkunaan. Taas sanon no joo. Sanon myös, että markalla saa markan tavaran. Kekseliäisyydessäni ostin verhot Kangasalan Prismasta, oli -40% alessa, kun siellä on  tulossa joku remontti ja nuo oli poistokorissa.  Kyllä noilla nyt mennään kevääseen. 
On S-ryhmän omaa Home mallistoa. Veikaan silti,  että ensimmäisen pesun  jälkeen saattavat haalistua. 

Meillä on sen verran matala talo, että jouduin lyhentämään jokaista verhoa 15cm.  Ikkunat on makuuhuoneissa sijoiteltu taloon niin, että toiselle sivulle joutuu laittamaan kaksi verhoa toiselle vain yhden, eli ikkunat ei ole keskellä seinää. 


Vieläkään en ole löytänyt oikeanlaista kangasta puusohvan päälliselle. Tosin en ole sitä kovasti ehtinyt etsimäänkään. Etsin vaalean harmaata ja paksua pehmeää puuvillaista, semmoista jonka päällä olisi mukava ottaa päivätorkut jos nukkuisi päiväunia. No minä en nuku, en todellakaan, kun sitä unta ei yölläkään riitä.

Nyt on lamppu tämänkin huoneen katossa. Taisin jo aiemmin kirjoittaakin, että näin mieleisen Bauhausissa, mutta kun isäntä sitä blin blingiä epäili. Sitä katseltiin muualtakin ja minua aina vain vaivasi tuo lamppu ja sehän sieltä sitten haettiin.

Tässä huoneessa oli vielä puun värinen katto, se maalattiin vaaleaksi, vaihdettiin tapetit ja myös tiiliseinä maalattiin. Tiiliseinän edessä oli aiemmin 3 metriä Lundiaa. Se lyhennettiin kahdeksi metriksi ja siirrettiin eteisen ja olohuoneen väliselle käytävälle. Kun Lundia vietiin pois patteriputket katon rajassa tuli rumasti näkyville. Nyt nekin sitten tuli koteloitua. Senpä vuoksi yritän noilla tauluhyllyillä vähän häivyttää kotelointia. 
Taulut vielä hakusessa, kehystämättä ja muutenkin tarkemmikn miettimättä.




Tässä on joulujuttuja. Joku noista olisi valittava mustavalkoisten pyyhkeiden kanssa pakettiin. Joku menee toiseen pakettiin ja joku jää itsellekin. 

Tilasin netistä Sunrise Cosmeticsin kautta.
Kiitos vain Elämää Onnenpähkinässä vinkistä! Elämää Onnenpähkinässä

Huomenna onkin sitten taas jouluisten  ruokien ja leivonnaisten aika.

maanantai 15. joulukuuta 2014

Jouluvalmistelut aloitettu

Meillä tehtiin joulusiivous menneenä lauantaina. Vitsailinkin, että eläkeläinen ei ehdi näitä viikolla tekemään. Oli ihan hyvä ilma tuulettaa mattoja ja tekstiilejä la-su yön yli takapihan katoksessa. 


On se erikoista, kun on netit,tabletit,  oikeat keittokirjat jne, niin aina pitää kaivaa tutut turvalliset vanhat  ohjeet esille. En kylläkään löytänyt sitä pientä, rasvaisilla sormilla selattua vihkoa, jossa on se tietty Raijalta saatu ohje. Eikä Raijalle voi enää soittaa. Joten näillä mentiin.
                                        Taatelikakulla aloitin.



Takkahuoneessa hieman joulun tuntua. Jemmassa olisi viininpunaiset verhot, sopisi mattoon, mutta kun muutama vuosi sitten tekemäni tilkkutyynyt ja kaitaliina on ihan joulunpunaisia, niin jätän verhot vaihtamatta. Huomasin kuvaa ottaessani kuinka ikkunat kaipaisi pesua, plääh. Sitä emme viikknlopouna tehneet. Pitäisikö? 
Samalla huomasin, kuinka kulahtanut rullaverho on. Sitä kun niin harvoin tarvitaan. Aiemmin takkahuone toimi vierashuoneenakin, nyt on jo oikea vierashuonekin olemassa. Mutta täytyy  se rullaverho vaihtaa.
Minun ja isännän jokailtaiset istuinpaikat. Tosin jouksi siivosin tuolini ympäristön erilaisista koreista, jotka pursuaa lankoja ja keskeneräisiä käsitöitä.Yhden virkkuun jätin rahille muistuttamaan, että sitä voisi iltasella kehitellä eteenpäin.

Kaikki taulut on omia tekeleitä.  Sääksmäen Viidennumeron sillasta oli joskus juttu lehdessä, kun silta laitettiin remonttiin neljänkymmenen vuoden kuluttua. Koska se oli, no eipä ole taulussa, eikä taulun takana vuosilukua. Ehkä siksi, kun en ole hyväksynyt valmiiksi. Viime viikolla vein yhden myös aiemman tekeleen kehystettäväksi, saas nähdä sitten parantaako kehykset ulkonäköä.

Tänään vuorossa joku toinen leipomus ja taas kerran yhdet verhot, niistä ehkä sitten huomenna. Oikein mukavaa joulunalusaikaa teillekin!
(Huomasin, että väärä päivämäärä otsikossa, miksi? No, eilenhän noi tein:-) )










maanantai 8. joulukuuta 2014

Syntymäpäivä ja ystävälle

Tänään 8.12.2014 on oikeasti äidin 85v syntymäpäivä, sopivasti Sibeliuksen kautta liputuspäivä.


Tässä minä ja äiti vuonna 1969, hoikat mimmit. No äiti ei ole ylipainoinen vieläkään. Aivan kuin mekkoni kangas olisi loppunut kesken, no noita kuvia on muitakin, huh huh.




Ostokakkua ja pikku karjalanpiirakoita lukuunottamatta äiti oli itse leiponut kaikki tarjottavat, ihanaa perinteistä lohiriisipiirakkaa, sitä harvoin enää saa.
Äiti on niin hyväkuntoinen, ei tarvitse apua siivouksessa, ei kauppamatkoissa yms. Varsinainen kahvipöytä "Myrnoineen ja hopeoineen" jäikin kuvaamatta.

Käsitöitä olen tehnyt vaihtelevasti. Tässä Novitan Huopanen langasta tehty pannunalunen. Huopasta ei taida enää saada, lanka on vanhaa varastoani. 
Huovutin +40 asteessa.
Tuli juuri sopivan kokoinen mitä ajattelinkin. 
Meni ystävälle. Mukaan sydämen muotoinen Kultakeramiikan piirakkavuoka, joka kyllä jäi kuvaamatta. Piirakan tein kuitenkin ihan varmuuden vuoksi alumiinivuokaan, pelkäsin, jos vaikka epäonnistun, niin ainahan voin viedä tyhjän vuoan ja pannunalusen. 







Hänellä gluteeniton ruokavalio. Olen harjoitellut gluteenittoman marjapiirakan tekoa ja mielestäni onnistuinkin siinä. Oheisissa kuvissa kuitenkin vielä harjoituspiirakka. Idean tähän sain Eilistä paistoa blogista. 
Tänään kun kävin ystävällä, hän kehui piirakkaa. No onnistuihan se ja kun tarjoaa rahkakermavaahdon kanssa, niin nam.

Mukavaa alkanutta viikkoa teille! 
(Minä lähden katsomaan tiskikonetta, se on kyllä nyt käynyt jo 3 tuntia, kaikki ei ole kunnossa)